Pavlovs trafikanter

Alla har gått in genom dörrarna, den vita linjen är fri från folk i flera sekunder. Men man kan ge sig dän på att så fort man har klickat på stängknappen och dörrarna börjar surra, då jävlar kommer en två tre stycken svoooschande förbi som skott och fastnar med en fot eller arm (det som når dörren först, helt enkelt). Idag var det måndag och stora klämdagen för min del. Inte nog med att det var växelfel i Åkeshov vilket gjorde att det blev förseningar på sex-sju minuter söderut, nej nog sjutton skulle personer med IQ fiskmås slita upp dörrar på var fjärde station också. Resultat? 12 minuter sen till ändstation och stressbyte av körände. Givetvis skulle en av de som slitit upp ett dörrpar några stationer tidigare och hållit dem en minut komma fram till tåguppladdande tutf och fråga (glatt studsandes);

Spoling: Får jag prata i micken, får jag prata i micken!?!?
Tutf: *LOOK OF DEATH*
Spoling: …ok, jag går och sätter mig nu.

Detta gjorde att jag kunde slänga mig på micken, yla avgång och köra medan det funderades över trafikantbeteenden. Inte helt osökt vandrade tankarna in på Pavlovs hundar. Ivan Pavlov var en pionjär inom psykologin framförallt inom behaviorismen. Herr Ivan upptäckte att hans hundar började utsöndra mer saliv när det vankades mat. Han började ringa med en klocka innan maten för att lära hundarna att när den ringde skulle de få äta. Snart responderade hundarna på själva klockljudet eftersom de lärt sig ordningen. Klocka = käk. Mums. Dräggel. -På psykpråk: Klockan utgjorde en betingad stimulus vilken föregick en viktig händelse. När klockringningen skett några gånger lärde sig organismen (hunden) att den betingade stimulusen alltid följs av maten och således på ett pålitligt sätt förutsäger händelsen. Responsen blir att hunden börjar producera saliv redan vid ljudet av klockan, och en betingad respons har uppstått. Om man drar en parallell till ‘dörrarna stängs’/mickpling/surrande tubdörr och därpå våldskutande trafikanter, kan det konstateras att de responderar liksom hundarna; enligt just klassisk betingning. Dörrplinget är stimulit, resan hem är den viktiga händelsen och trafikanten är självfallet organismen. Och här trodde SL & Co att dörrljuden skulle lära folk att akta sig för dörrarna… tsk, tsk. Tvärtom. Dags för en ny strategi?

Inlärning kan vara så brutalt enkelt.

Inlärning kan vara så brutalt enkelt.

Å andra sidan kan man ju också hänvisa till dålig uppfostran. Det är enklast så. (Men inte lika roligt, eller hur? ;-P )

4 responses to “Pavlovs trafikanter

  1. ja ja jaaaaa! flera såna dörrar! och sen ska vi ha strömförande spärr2000! *galet skitäckligt skratt* … och en nyöppnad hamburgerkedja i anslutning till stationerna!

  2. Spärren som elstängsel? *ont Star Wars-kejsargarv* Aaah, hamburgerkedjan låter mycket säljbar – vad sägs om ‘Mamma Vorhees burgerhak’?

  3. pcis, och på nåt vis borde de gå att ordna sådana där falluckor som finns i filmen sweeney todd så att dom faller rakt ner i själva köttfabriken! *skrattar så jag hickar belåtet*

    Det problem som jag ser direkt nu då ändå är att förvånansvärt få kommer att planka och tränga sig in genom stängande dörrar. Restaurangerna kan gå i konken. Det är DET vi borde fokusera på nu så att det hela går runt. Kanske skriva alla regler och skyltar på ryska så att ingen kan göra exakt rätt och på så vis öka omsättningen?

  4. *nickar ivrigt* Ryska, kinesiska, you name it! Har man fått en hamburgerkedja på plats måste ju leverantören hålla sitt ord och bistå med råvarorna.

    Hm… annars kan man alltid installera en knapp där det står ‘tryck här för gratis SL-biljett’. Någon går alltid på det – och då är det rätt ner i falluckan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s