Avslagen lördag

När Veoliahoran anlände till arbetet och gick på sitt första tåg rådde fortfarande gult läge ute på banan, eftersom det duggade litet smått. Flera förare fick ropa upp om P-knappstryckningar på grund av nödbromsar när de varit tvungna att backa eller för att tåget slirat vid inbromsning på station. Detta gula tillstånd skulle komma att gälla under större delen av eftermiddagen.

Klockan halv tre fick tur 24 något skojigt fel och beordrades att ställa in Högdalen som ändstation för att kunna åka ner med knaståget i hallen. Nu är det som vi vet som så att folk springer på vad som helst utan att läsa på IDTS-skyltarna, de hör bara ‘linje 17’ och svishar in i tåget. En stund gick innan 24:an därför ropade upp och meddelade att han snurrat om till tur 19.24 eftersom folk på plattformarna blev allmänt förvirrade när han körde in på stationerna. Som en nitton gick det mycket bättre genom staden och B kunde relativt odramatiskt tömma tåget i Högdalen för att sedan göra en blixtvisit i depån i jakt på nya vagnar. Dessa fick han sedan köra i transport upp till Pollak och parkera i väntan på rätt avgångstid norrut.

V ropade förvånat upp till TLC och undrade om det var evenemang på gång i Globen. ‘Det är massor med människor här. Massor med små människor.’ TL skrockade gott och meddelade att jo, det stämde. Det var ‘någon is-show’ på gång i Globen. Vad han glömde att nämna var givetvis att det var det där överkommersiella påfundet High School Musical (on ice! -yay.) som huserade i golfbollen och att fanskapet till föreställning gick tre gånger om under dagen. Följaktligen kom diverse anrop från förstummade nittonturer som rapporterade fullsmockade tåg och att de fått lämna folk på plattformen. Utan extratåg att förstärka på linjen blev ordinarie nitton givetvis sen, eftersom fler trafikanter skulle på under resan genom stan och med ett redan begränsat utrymme innebar det ett tålmodigt väntande från förarnas sida medan alla försökte krångla sig ombord på de redan knökfulla tågen. Efter en sen titt på Globens hemsida kunde Veoliahoran lite smått roat garva åt det faktum att High School Musical-smöret går två gånger till imorgon. När vi kör med bara två vagnar…

Strax efter Vs anrop blev det tillfälligt stopp i trafiken då O på tur 4 hade fått en dörr hindrad av en rullstol. Det är oklart exakt hur den kan ha fastnat i dörren, en källa berättade att tåget varit smockfullt och att rullstolen inte hade bromsläget på varför den dunkade in i dörrarna och rammade upp dem gång på gång. Det låter väl ganska troligt, Veoliahoran har varit med om liknande men med lattemammor som i grupp kapat ett helt utrymme vid dörrarna och pladdrat på helt obekymrat utan att inse att de rullar vagnen fram och tillbaka mot tågdörrarna så hårt att de går upp. (Arma barn med sådana terrormorsor.)

Vid halv fyra-tiden började banan torka upp och det kändes lite småfånigt att lalla runt i 60 respektive 30, något som tur 40 strök under en timma senare genom att meddela TLC att halkrisken nu var lika med noll. Det skulle dock dröja en halvtimma till innan TLC förhörde sig med ett antal tåg ute på banan för att sedan få klartecken från halkgeneralen om en återgång till grönt läge, vilket innebar att vi fick köra som vanligt igen. Hurray!

31 rapporterade över radion vid halv sju att körspaken i tåget vibrerade kraftigt samt oupphörligt, vid körning/bromsning/nolläge och även när tåget stod stilla. Han hade inte fått upp några felkoder på IDUn men konstaterade helt riktigt att det kunde vara tecken på något större fel och att tåget förmodligen inte borde gå i trafik. Nej, det kanske inte var så bra, konstaterade TLC tillbaka för att sedan meddela 31:an att han skulle få tågbyte två timmar senare i Hässelby. Ty då skulle 32 in i hallen. Ännu en tur som fick tågbyte var 34, som lugnt rullade genom staden ända fram tills södergående tåg undrade om det var känt att turen hade en graffitimålning över två dörrpar på V3:an. Det var inte alls känt och tur 7 styrdes därmed om till plattform 1 i Vällingby så att 34 kunde stanna på mellanspåret och slussa över sina trafikanter till oklottrade vagnar. Gamla 34, numera tur 7, rullade helt sonika några minuter senare ner i hallen för att klottersaneras.

Kvällen bjöd även på två omaktiveringar i tät följd: först var tur 6 tvungen att ta till den åtgärden för att kunna ta sig vidare söderut genom staden. Tågen stoppades tätt bakom i väntan på resultatet, som blev lyckat. 6:an kunde börja krypköra i 20 efter att ha tryckt P och tågen följde efter i sävlig gåsmarsch. En fem-tio minuter senare var det tur 24 som behövde ta till samma åtgärd från bryggan Odenplan. Tur 8 väntade lugnt medan 24 sniglade en bit för att sedan kunna ta trafikanter och köra som vanligt. Åttan fick i sin tur ett litet äventyr när föraren såg en kille hoppa ned på spåret bakom hans tåg ett par stationer senare. Antingen var det killen som stod och pissade från plattformen när 24 kört förbi precis innan, eller så var det (vilket är troligare) en klottrare som skulle knata in i tunneln för sitt helgnöje. Ingen siktades i vart fall i tunneln av efterföljande tåg.

Allt detta åsido var det annars något så sällsynt som en folktom lördagskväll. En del förare gick och väntade på att någon skulle hoppa fram och yla att de var med i Blåsningen eller något. Men förklaringen stavas förmodligen ‘VM-kval’ på Råsunda. Nu lagom till att Veoliahoran har landat hemma lär folk vara på väg in till stan för att härja lite. Den bana det är läge att tycka småsynd om är definitivt bana 3, Solna lär ha blivit fullproppat med brölande drängfulla matchbesökare.

Annonser

2 responses to “Avslagen lördag

 1. Håhå! Nu väntar vi ivrigt på rapport!

  Tunnelbanans gröna linje 18, 19: Inställd trafik mellan Alvik och Kristineberg
  Trafiken är helt inställd mellan Alvik och Kristineberg för tunnelbanans gröna linje 18 och 19 sedan kl 18:38 på grund av… Trafiken är helt inställd mellan Alvik och Kristineberg för tunnelbanans gröna linje 18 och 19 sedan kl 18:38 på grund av säkerhetsskäl.
  Linje 17 trafikerar sträckan Skarpnäck-Odenplan.
  Linje 18 trafikerar sträckan Farsta strand – Kristineberg.
  Linje 19 trafikerar sträckan Hagsätra – Kristineberg samt sträckan
  Alvik – Hässelby strand.
  Ersättningsbussar är insatta mellan Västra skogen och Brommaplan. Uppdaterat: 2008-10-12 19:34HistorikInskrivet: 2008-10-12 18:53Trafiken är helt inställd mellan Alvik och Kristineberg för tunnelbanans gröna linje 18 och 19 sedan kl 18:38 på grund av säkerhetsskäl.

 2. Jag tror att det där har blivit en av de längsta störningsrapporterna på SLs hemsida någonsin. Den är uppe i an a4 nu med alla följdförseningar som grädde på moset…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s