Urspårningskaos

Det är inte bara i tunnelbanan det blir trafikkaos ibland, ikväll har ett X2000 spårat ur söder om Centralstation. Det får följden att all trafik söderut står still. Det urspårade tåget stod enligt DN fortfarande kvar på banan vid 19-snåret, men uppenbarligen jobbar SJ efter målet att trafiken ska vara igång nu vid åtta eller nio.

Vid frågan på hur många som har berörts av stoppet slängdes ut, svarade pressjouren på en höft att ett fullt tåg är 250 pers, det borde vara ett par tusen resenärer som drabbas. Det är kul att jämföra med hur det blir när något går snett i tunnelbanetrafiken. Skulle ett tunneltåg spåra ur vid rusningstid står det där fullproppat, med runt tusen pers i varje vagn (trots att en C20-vagn max ska rymma ca. 400 pers). Plötsligt är det tiotusentals personer som sitter fast i trafiken. Men en sådan olycka skulle inte utlösa det hagel av artiklar som följer X2000-urspårningen. Ty det tåget behagade nämligen spåra ur precis vid växeln ut till resten av landet söderut. Hoppsan?

Tack och lov är urspårningar mycket sällsynta överlag, både i tuben och på SJs banor.

Något snopet av mindre skala ägde rum på Saltis igår, där några villaägare fick för sig att höströja i trädgården och lyckades fälla en gran rakt över kontaktledningen. Trafikstopp i två ca. sex timmar följde. Denna händelse var dock enbart miserabelt dråplig och visar varför hemmafixartrenden är roten till allt ont. (Vadå mögel i badrummet??? Jag gjorde precis som Martin Timell visade!) -Överlåt trädfällning till folk som faktiskt kan sin sak och tar med övriga omgivningen i beräkningen av hur trädet bör fällas. Frågan är nu huruvida korkskaften med granen kommer bli bötfällda eller inte. Oavsett det bjöd de på ett stort asgarv för Veoliahorans del, iallafall. 😀

Annonser

4 responses to “Urspårningskaos

  1. Stopp i bara 2 tim!? Nej då har du hört fel! Det tog ca 1,20 till första ersättningsbussen kom. Stoppet pga trädet varade ca 12.50 – 19.10….. Underbart med olika underhållsentreprenörer som inte får inkräkta på varandras område… Hoppas att det är personen som höll i motorsågen som får betala fakturorna för stoppet!? Janne, förare SB (som dock var ledig i helgen)

  2. Svensk press har inte lärt sig att det existerar något annat än Sj än. Vilket är synd.

  3. Skillnaden mellan SL och SJ är ju iofs att SL bara fraktar stockholmare, medan SJ även kör ut i övriga landet. Det är självklart mer samhällsnyttigt att täcka det senare i media.

  4. Dock är inte rapportering av samhällsnyttig form. Då skulle SL, banverket, Svensk banproduktion också vara inblandade.

    man har helt enkelt inte fattat än. Klassiskt exempel är gasolurspårningen i Borlänge för flera år sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s