Gula tvåvagnsdagen

Hela denna dag regerade det gula läget, trots att det inte på långa vägar var lika halt som i fredags. TLC tänkte väl att det ändå skulle gå fort ute på banan eftersom det bara var två vagnar att hålla koll på. De hade totalt räknat bort shoppingresenärerna som höll upp dörrarna för varandra på löpande band. Korta tåg på söndagar har körts i femtielva år, känns det som. Ändå ställer folk sig helt fel varenda jävla helg. Veoliahoran började allvarligt fundera på att göra en fet utvändig målning längs båda tågsidorna med stora röda bokstäver som lydde ‘Ja, det är SÖNDAG och TVÅ vagnar, lär er någon gång för h-vete’. (Men, men. Fördelen med att ha två vagnar en halkdag är iallafall att man har lite marginal att leka med när det ska stannas på stationerna.)

Då regnet kom och gick tillkom även lata samt vattenrädda trafikanter. Det blev en salig röra. Vid Hötorget var plattformen svart med folk som tänkte att det var världens smartaste idé att knuffa sig ombord på ett redan fullsmockat tåg. Det blev till att ropa och vara bad cop, men trots det klämdes en innerstadsterrorfarsa (ni kan typen: mullejacka, kulturskägg och stickad halsduk) mellan dörrarna. Han hade lyckats ramma in barnvagnen i vagnen men hade inte fått rum själv och med folk svishandes in framför näsan i ett närmre dörrpar hade man inte heller sett honom. Småbarnsföräldern tänkte att han skulle vara ett fint föredöme för sitt barn och började yla ‘misshandel’, ‘jävla hora’, ‘ska jag slå ihjäl dig’, med mera. Trots att dörrknappen redan var tryckt på. Problemet är just fördröjningen; ser vi att någon är klämd tar det en stund för kommandot att nå fram till datorn. Och då är det rena brinnande vreden borta i det aktuella dörrparet. Folk borde verkligen lära sig att ta nästa tåg.

Nästa var T-Centralen… som blev en repris av Hötorget minus klämning. En kvinna undrade om tåget gick till Skanstull. Jo och det gjorde nästa också, menade Veoliahoran. Men hon hade jättebråttom, sade hon och knuffade sin lille son mot tåget. Han tvärstannade och bara glodde på jyttret av armar och ben. Kvinnan tittade tillbaka på en med något slags min som tycktes säga ‘men det är du som är föraren – säg åt dem att gå ur så att just jag och min grabb får åka med’. Blandat med total vanmakt. En man på plattformen hade backat undan med sitt barn och han sade lugnt följande till kvinnan: ‘Det är bara en minut till nästa tåg, ska du leta plats blir det två eller tre. Vänta här så kommer du fram snabbare.’ Veoliahoran sneglade kvickt runt för att se om Dolda kameran var i farten. Det var den inte, alltså var det helt enkelt en sällsynt förståndig trafikant man hade att göra med. Han fick ett varmt leende och sedan bar det av mot Gamla stan.

Utöver folkmassorna mitt på dagen hände det inte så mycket ute på banan. Några staketarbetare på Farstagrenen hade glömt att ringa in till TLC, varpå befäl skickades ut till Tallkrogen. Men väl på plats var de spårlöst försvunna. Kan vi börja dra spökhistorier om banarbetarfantomer, månne? De jobbade inte alltför långt från Skogskyrkogården. 😉

Några nödöppnade dörrar och okynnesdragningar av nödbroms förekom under eftermiddagen och kvällen, säkerligen eftersom de små ligistglinen har tålamod minus fem. Åker tåget in för långsamt för somligas smak nödöppnar de helt enkelt en dörr så att de kan hoppa av i farten. Det faller in i samma puckokategori som trafikanterna som glömmer gå av eller inte får med sig sin kompis och därmed drar i nödbromsen, samt de eviga attacksprinterna mot redan stängda dörrar för ihärdigt passknappstryckande trots att tåget börjat rulla. Eller de trafikanter som tecknar ‘stopp omedelbart’ för att stanna tåget eftersom de vill kliva på tåget som precis har missats.

6 responses to “Gula tvåvagnsdagen

  1. Sunday, bloody sunday. Bara en vanlig lönings söndag i Stockholm? Folk stressar som galningar, men vad gör det när man kan njuta av reserv tjänsten istället.

  2. Alltså, nu kan ju inte jag tala för någon annan än mig själv, men det är inte så mycket det att jag glömmer att det är två vagnar på söndagar som att det faktiskt är jävligt svårt att komma ihåg att det är söndag.

  3. Det bästa är att alltid ha som tumregel att stå på mitten av plattformen oavsett dag och tid. 🙂

  4. När det är mycket folk ja, men annars vill man ju kunna flirta med föraren!

  5. Det är bara gamla slemmiga gubbar direkt från finlandspråmen som flirtar med mig… =(

  6. kretiochpleti: Men vad ska du göra om det blir förarlöst i framtiden, då?

    eek: Aaaw, stackars. Kan sympatisera med dig där, äldsta gubbarna brukar vara värst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s