Röd brand

Brandmännen på g, bilden är tagen från DNs rubrik om branden.

Räddningstjänsten spärrar av Mariatorget, bilden hämtad från DN.

Attans, här har man gått runt och hoppats på att något rapporteringsvänligt stopp skulle ske på bana 1 och nu har det hänt, tyvärr med besked; både röda och gröna linjen ersätts med bussar på grund av en kabelbrand mellan Mariatorget och Slussen på bana 2. (En längre artikel om branden hittar ni på SvD.) Störningsinformationen för bana 2 meddelar att bussarna åker mellan Liljeholmen-Ropsten samt Liljeholmen-Mörby på grund av kabelbrand. För bana 1 är det polisbeslut som hindrar framfart (man är rädd för spridning av elden och det är gedigen rökutveckling, räddningstjänsten har dock kommit till platsen nu) och bussar ersätter mellan Hötorget och Gullmarsplan. Lagom kul, eftersom det är små köbildningar runt avspärrningarna inför Nobelfesten. Vi får se om det hänger i sig under eftermiddagen och kvällen… jävlars, vilken intressant rusning det kan bli!

Uppdatering: Branden är nu släckt, men det bedöms ta en till två timmar innan tuben på allvar är igång igen. Bana 1 har fått klartecken till körning nu. Omturande, avlösningssprickor och stressad PLE nästa!

Ännu en uppdatering: Reparationer pågår för fullt i tunneln (det var uppenbarligen en skyddsbräda som brann), röken håller dessutom på att vädras ut. Bussträckningen har kortats; nu är det Zinken-Slussen, Östermalmstorg-Ropsten, Teknis-Mörby som gäller. (Tågen vänder helt enkelt där det finns bryggor.) Skoj, skoj.

ABC-nyheterna har varit ute i kaoset och filmat. Det är det vanliga, info om orsak till kaos och sedan trafikantintervju som klagar på infon. SLs pressinformatör menade att trafiken på bana 2 förmodligen är igång helt och hållet först imorgon, vidare gjorde hon en bra poäng gällande ersättningsbussarna. Ett tåg rymmer ett antal tusen personer (beroende på hur många det är som vill trängas), medan en buss rymmer ca 100-200 personer. Effekterna av ett långvarigt stopp blir då solklara.

Aftermath: På gröna linjen blev det (som alltid när det är stopp på tvåan) en högre belastning än vanligt när folk började leta alternativa resvägar. Det var väntat. Veoliahoran tog det lugnt och väntade några tåg medan folk sprang in i de fullsmockade vagnarna som om själva livet berodde på huruvida de fick plats eller inte. Tur då att tågen går varannan minut i rusningen; för varje tåg rensades T-Cens plattform effektivt på stressade människor ända tills dess att tåget hem kom. Sittplats direkt -mycket trevligt!

Folk som klev på i Gamla stan för färd söderut pratade ivrigt och i hätska ordalag om SL, tunnelbanan, informationshaveri, allmänt kaos, slagsmål, etc, etc. Hm, ja… som förare vet man att det är si och så med högtalarsystemen och IDTS-skyltarna på många stationer. tekniken behöver uppdateras, eftersom man knappt hör vad som sägs. Står man som trafikant sedan på ett ställe där det är mycket folk samt biltrafikbrus runtomkring, hörs det såklart ännu mindre. Skyltarna kan dessutom slå om plötsligt eller bugga ur, vilket är vanligt vid förseningar, vilket inte direkt är lysande informationsmässigt. Lägg till det krossade förväntningar hos personer som bara velat komma hem efter en lång dag på jobbet och som istället får vänta på ersättningsbussar på obskyrt belägna ställen, där köerna redan ringlar långa… och där bussarna kommer/går mycket sporadiskt och humörbomben är på väg att brisera. Klart som fan att det är frustrerande att behöva ägna två-tre timmar åt att åka hem, när det kan gå mycket snabbare med tuben. Som står still. Fan vad orättvist! Det är då man drar upp mobilen och ringer polaren som får veta hur jävla orättvis världen är…

Under tiden, i tunneln mellan Mariatorget och Slussen, jobbar linjetekniker med flera febrilt för att försöka få banan körklar till imorgon. Det är bara att hålla tummarna och hoppas att det fixar sig.

Annonser

7 responses to “Röd brand

  1. Ack, jag låg av njöt av massage och peeling, och lyckades tajma trafikens igångkommande precis när jag skulle hem. Världens styrs utifrån mina behov, så är det helt enkelt.

  2. Mariatorget station kommer stängas av tillsvidare. Bana 2 är fortsatt ur funktion från Liljeholmen och norrut. 😦

  3. Spadag? -sicken lyx! Hm… det luktar mild solipsism här. 😉

  4. Spike: Finns det någon uppskattning på hur länge det kommer vara?

  5. Undrar hur det såg ut runt HÖT när bussarna skulle trafikera där.
    Med tanke på de avspärrningar och tv bussar som finns där just idag.

  6. Vh: De räknar med att kunna köra normalt i morgon bitti igen.

  7. För en trafikants reaktion på stoppet. Läs mitt inlägg på bloggen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s