Lördag på repeat

Söndagen var rena upprepningen av lördagen. Hela eftermiddagen och kvällen var läget lugnt med lite pundare, fyllor och ungar som smällde smällare på plattformarna i både norr- och söderort. 22:an ropade in ett slagsmål mellan trafikanter i Kärrtorp, tur 41 och 6 blev varnade för spårbeträdare mellan Alvik och Stora mossen. Tidigare på eftermiddagen var det dock både förbikörning Kristineberg och ordningsproblem på linje 19. Underbar kombination.

I Skarpnäck funderade två kvinnor på att gå till Bagis genom tunneln, vilket de avråddes från skarpt. De undrade varför det inte gick och fick svaret att det var farligt, varpå de kontrade med att varför skulle de behöva vänta på att Veoliahorans tåg skulle avgå när det gick snabbare att ta sig till Bagis till fots. Det gör det förmodligen inte, försäkrade tunneltågföraren. Jodå, det gör det visst, sade en av kvinnorna och menade att det ju bara tog två minuter. Med tåget gör det det, höll föraren med. Då trillade poletten ned för den andra kvinnan som konstaterade att de inte kunde gå lika snabbt som tåget åkte, iallafall inte i klackarna och så var det ju mörkt också. Med den logiken på plats var det dags för action och då släpade hon med sig sin kompis… upp mot bussarna istället.

Skönast denna dag var den tokglada grabben på fem – sex år som frågade om precis allting under en vändning i Farsta. Varför heter vagnen det där? Vad händer om man trillar ner på spåret? Varför är ljuset grönt och inte blått? Är det roligt att köra tåg? Är det där er ratt? (om nödbromssvampen) Får jag åka där framme? Varför inte det? -och så vidare. För varje lugnt svar kom en ny fråga ända till avgångstid. Hans farsa fick dra in honom i tåget. Sedan stod han klistrad mot fönstret på innerdörren och hojtade glatt att han såg chauffören. När han senare gick av meddelade han med litet sträckt rygg att han minsann skulle bli tågkapten när han blev stor. (Farsan rodnade litet grann över det och skrattade till, sedan fick han fint vänta medan grabben vinkade och sade hejdå till tåget.) 🙂

Någon timma senare meddelade 5:an vid Slussen att någon såg ut att ha tappat ner någonting på spåret. TLC utfärdade en allmän försiktighetsvarning till tågen i närheten utifall att det skulle bli ett hastigt spårbeträde. Tur 4 hade oturen att bli klottrad ganska snart inpå det och i södra änden av Medborgarplatsen satt en tiggare med sitt pick och pack staplat mot gallergrinden, lyckligt ovetandes om att Trygg-C skickat vakter för att avvisa henne från stationen. Men då hade hon lyckats få ihop litet pengar till härbärge iallafall.

Kvällens smällarbrigad har tidigare nämnts, men de kunde inte mäta sig mot raketsmällarligorna i Hagsätra och Stora mossen, vilka med entusiasm använde plattformarna som underlag för sina uppskjutningar. Här och var i förorterna kunde man köra in i mysigt krutdoftande rökmoln när smällandet blev som värst. Vi får se när det kulminerar detta år, det brukar variera från säsong till säsong.

Annonser

10 responses to “Lördag på repeat

 1. Vilken söt unge!
  Låter som jag och bussar när jag var liten… 🙂

  Hur kan det vara tillåtet för ungarna att smälla smällare?! (ja tillåtet är det ju inte, men)
  Det är ju tamefan inte klokt… Görs det ens något mot det? 😡

 2. Alaniska: Vad kan man göra åt det? Ungarna är borta iallafall när vakter anlänt.. Hårdare krav på vem som köper smällarna osv osv är väl lösningen.

 3. Äh, förbjud skiten, tycker jag. Och så skattebetalt fyrverkeri ala vattenfestival. Bättre kvalitét och man kan sova på nätterna mellan oktober och mars och dessutom så slipper sköterskorna på akuten sitta och sy ihop händer.

 4. Det är ungar som den som gör det riktigt roligt att ha lång vändtid, speciellt när man ser att pappan är lika intresserad, men låter barnet fråga…
  Vid Häg blev spärrvakten skadad av några jävla ungar som kasta smällare in i kuren. Så vitt jag förstog exploderade de precis mot hans/hennes händer! Fattar inte att det ska vara så svårt att straffa föräldrarna till miniligister.

 5. Smällare, fyrverkerier med ljud som huvudattraktion, är redan förbjudna. När det gäller föräldraansvar finns det det idag redan möjlighet att straffa föräldrar som inte håller uppsikt över sina ungar eller vidtar andra åtgärder så att ungarna håller sig i skinnet.

 6. Det finns ju vissa logistiska problem med att straffa ungefär halva sveriges befolkning.

 7. De gånger jag åkte tunnelbana när jag var liten brukade jag också vinka till tåget och säga ”hejdå tåget” ända tills alla vagnar var ur synhåll.

  Det här med att ungarna leker med smällare visar bara på hur dåligt uppfostrade de har blivit. En väluppfosrtad unge vet att man varken ska leka med eld, smällare eller kniv/skjutvapen. Dessutom tycker jag verkligen illa om alla snorungar som går omkring med laserpennor och riktar den förbannade jävla lasern på allt och alla!

 8. Jo, det är klárt, lite halvsvårt att göra något åt det.
  Jag passar mest bara på att bli redigt förbannad medan jag fortfarande ids bry mig. 😦

 9. eek, a cat!: Svårt och svårt, det tar bara lite tid ;). Om inte föräldrarna klarar av sitt ansvar måste samhället ”rycka” in med de medel som finns till förfogande.

 10. Total strypning av fyrverkeriförsäljning vore trevligt, folk som vill ha större grejer får anlita fyrverkeriexpert istället. Tänk vilken grannsämja det skulle bli om alla får lägga pengar i en pott för att anlita experten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s