Nödbroms på nödbroms

En torr dag med solsken! Hurra! Och en mycket lugn dag var det dessutom. Knappt en vissling hände, om det ens. Det var först under senare delen av eftermiddagen ett par småhändelser bildade ett trevnadens (eller ej) jobbhalsband. Tur 10 råkade exempelvis ut för brandlarm i sitt tåg och stannade Slussen söderut för att se om det brann någonstans. Det gjorde det inte. Tian rullade strax vidare med en lagom lång tågsvans efter sig. En gubbe fastnade i hissen i Högdalen och några fyllor lyftes av.

Dagens stora händelse var tur 37:s många nödbromsar. Föraren hade försökt lämna Skanstull norrut men funnit det lönlöst eftersom tåget prompt gick i nödis direkt när körspaken lagts framåt i pådrag. Tillstånd till P-knappstryckning fick han två gånger i rad, men tåget gick fortfarande i nödbroms varje gång börvärdet hoppade upp. En omaktivering gjordes för att kanske få igång silverfisken och den fungerade till en början; P trycktes och så fort börvärdet flög upp pep A-felet om nödbroms fram. Föraren fick order att köra till Medborgarplatsen och där utrymma tåget samt invänta trafikbefäl. TB landade Medis nästan direkt och bröt (i samförstånd med TLC) HS för att få fart på tåget. Under tiden köade tåg både söder och norr om Medborgarplatsen; södergående stod still eftersom man tog förbi en sjuttiotur på motspår, det var svårt att veta hur långt stoppet skulle bli och norrgående hade trasan i vägen. Först tycktes TB och förare ha problem med att flytta tåget; det drog helt enkelt inte. Men efter att ha tryckt P ännu en gång fick föraren rull på tåget och tågväg rakt till Hötorgsbryggan, där han fick vända och köra trasan i transport mot hallen (?). Trafiken släpptes på igen efter att motspårståget hade hamnat på medspår igen och sammanlagt uppgick förseningen till en sju-åtta minuter.

Senare under kvällen ropade en förare in att han hade blivit kallad för allehanda saker av ett gäng ungdomar enkom för att han hade gjort sitt jobb och stängt dörrarna. Föraren bad om att få bli avlöst, han hade ingen lust att köra vidare om folk skulle bete sig som svin och vi förstår honom. En del trafikanter har inte lärt sig att veta hut som barn och kallar därför personer förbehållslöst för vadhelst de behagar utan att tänka på att det är en medmänniska som de riktar sina verbala slag mot. En reserv tog tåget vid första lämpliga avlösningstillfälle så att föraren fick andas ut och en kollega mötte upp så att han fick tala ut.

Strax därefter ropade TLC att någon i Bagarmossen ämnade ta med sig en cykel på tåget. Tur 28 meddelade att trafikanten hade cyklat runt på norra delen av plattformen och hon visste inte om han hade smitit på tåget eller ej. Tur 27 ombads ta det försiktigt vid infarten till Bagis, men rapporterade relativt omgående att en person gått av tåget i Skarpnäck och nu åkte rulltrappa med cykeln.

Från andra sidan stan ropade tur 36 för att berätta att det stått två killar på viadukten mellan Johannelund och Vällingby, varav den ene hade dragit ned byxorna och urinerat på tåget. TLC mumlade något om mer eller mindre bra sätt att roa sig på och varnade tågen i närheten. Sedan ropade de på tur 25, som hade fått tårgas sprutat i tåget. Föraren stannade till vid Guppet och gick bak för att lukta. Det verkade som om tårgasen hade vädrats ut och tåget var kördugligt.

Dagens mejl från röda linjen:

”Kolla in datumet för när det är ok att sätta på ac:n efter doftbehandlingen. 060913. Vad vill Tågia säga oss? Både jag och TLC kunde konstatera att Tågia har en förlegad tideräkning. Det roliga är att den var avstängd via säkringsskåpet och ska nog vara avstängd. Men frågan är till när, september, eller 2013? Båda alternativen är skandal.”

Tideräkning enligt Tågia?

Tideräkning enligt Tågia?

Annonser

11 responses to “Nödbroms på nödbroms

 1. Jag förstår den förare som blev utskälld och ville bli avlöst. Följande hände mig en gång.

  Jag kom till Tensta norrut mitt i eftermiddagsrusningen och konstaterade att jag hade ungefär en minut till godo. Öppnade som vanligt, gick ut för att se till dörrarna, folk gick av och på, när de verkade vara klara (det gick fort) tryckte jag på Stäng.

  Varpå en kille kommer springande och ställer sig i dörröppningen närmast mig, och skriker, ”Han kommer! Han kommer!” Jo, jag har ju lite tid, tänkte jag och tryckte på Öppna.

  Här kommer en kille till, som springer fram och också ställer sig i dörröppningen. De jävlas bara, tänker jag, och trycker på Stäng. När signalen hörs (C20) skriker de båda: ”Han kommer! Han kommer!” Jaha, det var en till, tänker jag och trycker återigen på Öppna.

  När den tredje killen springer förbi mig trycker han munnen mot mitt öra.

  Och skriker.

  Då har man ingen som helst jävla lust att syssla med tågkörning längre, liksom.

  • Vilka jävla ägg! Vissa vill man bara sopa till.

   Det vore trevligt att ha stationsfasta vakter ibland, tycker att vi får ta lite väl mycket skit många gånger.

   • Just i den stunden ville jag ha videoinspelning av händelsen. Våra kära arbetsledare fattar helt enkelt inte vad vi utsätts för. Kanske, kanske om de fick se med egna ögon….

    (Nej jag jobbar ju inte kvar i trafiken, men det funkade liksom bättre att skriva i presens. Jag lider med er som får stå ut med skiten.)

 2. Det borde vara dödsstraff på sånna idioter.
  Iallafall förbjuda dem att åka tunnelbana.

 3. VH: Det ska oftast finnas vakter vid de större stationerna såsom: Gullmarsplan,Slussen, T-centralen, Alvik, Liljeholmen,

 4. Spike, duger inte spelet vi fick i julklapp? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s