Uniformen – the detaljpost

Vi har vetat sedan en tid tillbaka att det blir MTR som tar över driften av tunnelbanan och sedan några dagar tillbaka har detta bekräftats genom att även Kammarrättens utfall blev att upphandlingen gått rätt till. (DN, Svt) Vilket inte är en direkt chockerande nyhet eftersom Konkurrensverket en månad tidigare menade att det inte var något fel på SL:s utvärderingsmodell. Mer om Länsrättens beslut (det som fattades innan Kammarrättens) går även att läsa om på Allego. Nu är det således dags att börja diskutera de viktigare frågorna (samt att skamlöst utveckla Urspårnings senaste inlägg); arbetsvillkor och uniformer. Det sistnämnda lät facket meddela att MTR inom kort skulle visa upp på sin svenska hemsida och igår kom följande info upp:

Den nya uniformen... inte. Gotcha! ;-)

Den nya uniformen!

Ehm…

Okej, VH kunde inte motstå att visa bilden på Hello Kittys bedårande MTR-utgåva. Vi kommer inte att få de här kläderna (men kan vi inte få Hello Kitty-gubbarna? Snälla?!?). Här nedan följer MTR-meddelandet i sin helhet:

MTR Stockholms uniform har tagits fram med utgångspunkt från att den ska uppfylla våra blivande medarbetares behov av att bära funktionella plagg i sitt dagliga arbete. Uniformen ska också tydligt signalera MTRs varumärke och den professionalism vi står för.

Utveckling och design har utgått från att uniformen ska vara:

 • praktisk och lättskött
 • bekväm att bära
 • av god kvalitet.

Vinterkollektionen för 2009/2010 har arbetats fram med utgångspunkten att den ska klara de nödvändiga kraven inför trafikstarten den 2 november 2009. Arbetet har skett i nära samarbete med fackliga representanter för personal som arbetar i tunnelbanan. Vi vill rikta ett stort tack till alla fackliga representanter som med stort engagemang gjort det möjligt för oss att på mycket kort tid skapa det resultat vi här kan presentera.

Att arbeta fram en uniform är en komplex och tidkrävande process vilket vi har stor respekt för. Utvecklingsarbetet kommer att fortsätta och sortimentet kompletteras inför våren 2010.

Det märks att facket har varit involverade. Skåda benfickorna!!! Hurra!

Det märks att facket har varit involverat. Skåda benfickorna!!! Hurra!

På bilden kan man se att följande plagg kommer att finnas från start: Byxa/kjol, pikétröja, skjorta lång/kort (?) ärm, jackor, bälte, scarf/slips samt keps/mössa. MTR har dock släppt mer info om uniformen:

Vår nya uniform är framtagen i de färger som kännetecknar MTRs varumärke. Basen är en mörkt marinblå färg som kompletterats med en mellanblå färg och detaljer i vinrött.

 • Byxa med benficka, dam och herr
 • Kjol, dam
 • Skjorta (lång och kort ärm), dam och herr
 • Pikétröja, dam och herr
 • Scarf, dam
 • Slips, herr
 • Bälte, unisex
 • Cardigan, unisex
 • Windstopper, unisex
 • Underställ, unisex
 • Jacka, unisex
 • Pikétröja, dam och herr
 • Jacka, unisex
 • Mössa, unisex
 • Halsduk, unisex
 • Handskar, unisex
 • Mammabyxa/kjol
 • Mammaskjorta (lång och kort ärm)

Samtliga material har högt ställda krav på god kvalitet. Utvecklade blandningar av polyester och bomull ger en behaglig känsla i kombination med bra slitstyrka och färghållfasthet. En inblandning av stretch bidrar till extra komfort och ökad rörlighet.

Kollektionen innehåller också en del så kallade funktionsmaterial. Jackan är framtagen i ett vind- och vattentätt material som ”andas”. Windstoppern har fodrats med GORE-TEX® som står emot vind men släpper ut ånga.

Uniformen ska vara lättskött vilket betyder att plaggen i kollektionen kan tvättas i maskin och inte kräver kemtvätt eller annan specialbehandling.

Utöver den uniform som presenterats här kommer det självklart också att finnas arbetskläder för lokalvårdare, ett sortiment som kompletteras med skydds- och varselkläder.

Behöver vi ens säga att det här låter riktigt bra? Vi gillar företag som från början går ut ambitiöst och rakt med en både praktisk och (i vårt tycke) rätt snygg uniform. Tumme upp.

14 responses to “Uniformen – the detaljpost

 1. Uj…det ser faktiskt lite sämre ut såhär än på genomgången. Hoppas att den ser bättre ut i verkligheten. Den ser fortfarande alldeles för alldaglig ut för att vara uniform, men man kan ju alltid hoppas att det kompletteras senare med lite mer uniformslika plagg…samt en ordentlig tågförarmössa! 😀

 2. Jag gillar kombinationen i mitten. Enkelt och funktionellt.

  Men jag lägger dock in en reservation mot materialet. Det låter väldigt likt det vi har nu. Å andra sidan är det väldigt odetaljerat, men jag skulle önska lite bättre material. Mindre polyester och plagg som fortfarande ser bra ut efter 50 tvättar.

 3. Jag tycker att uniformen ser helt ok ut. Ok, skjortorna ser ut att påminna lite väl mycket om ”murarskjortor” (inget fel alls på sådana, men jag förknippar dem hellre med fritid, alt. murare, än jobbet), men å andra sidan kan jag tänka mig att det är ”mer av det vinröda i dem, än vad som syns på bilden”.
  Se’n får vi väl hoppas att det tillkommer shorts (eller åtminstone herrkjol 🙂 framåt sommaren…

  [Det vore juste om vi kunde få Hello Kitty-set:et som ”välkomstpresent”. 🙂 …
  alt. riktiga tut med handtag på taken ;-)]

 4. Bah, när det gäller uniformer ligger tyskarna långt framme. Se på tex en tysk konduktör, så ska en uniform se ut.

 5. I dom kläderna ser man ut som en äkta sosse. Alla fackmänniskor torde jubla.

 6. Som nybliven förare som kommer från bussbranschen tycker jag uniformen ser ok ut. Men benfickor är tydligen enda alternativet ?

  • Benfickorna är ett måste. L-nyckel, mobil, andra nycklar och larm ska få plats där. Det vore trevligt med en ‘dubbel’ mobilficka så att larmet slapps läggas i stora fickan.

 7. Denna tråden har blivit sliten av alla fri-murarskjortor av sossesnitt.. men är verkligen VIN-rött PK i tunnelbanan?
  :/ 🙂

  sorry, kunde inte låta bli.. mvh/storm

  • Tja, än så länge är det inte helt vinrött iallafall. Men det vore å andra sidan himla snyggt med en mörkare sådan nyans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s