På motan till Skarpnäck

Lördag och folk i stan. Lördag och lugnt ute. Lördag… och ett mindre sm i tågbyte framåt kvällen.

Tur 75 började eftermiddagen med att ropa in att hon hade en liggande i V1, mannen var ej kontaktbar och ambulans behövdes förmodligen. TLC frågade hur gammal personen var och VH hörde inte om det var sjutton eller sjuttio på grund av radioknaster, men sedan drog man iallafall ur signalen för tåget medan föraren gick bak för att åter försöka väcka honom. Snart meddelade föraren att hon fått kontakt med passageraren, som själv inte vissta vad som hade hänt och gärna ville ha dit en ambulans. TL lyfte luren för att begära hjälp, utöver denna hade de redan ringt efter några närbelägna ordningsvakter som skulle hjälpa till. Eftersom SOS/ambulanspersonalen ville veta mer från en källa på platsen var TL dessutom vänlig nog att lämna ut förarens mobilnummer så att de kunde ringa henne direkt. Ett bra tag och en ambulansservning senare konstaterades det att 75:an nu blivit så sen att det var lika bra att turen gick i transport söderut mot Högdalen för att vända där och gå i rätt tid norrut. Detta ändrades sedan till en Sturebyvändning för att spara tid.

Och nu till någonting helt annat. Som vi alla vet har den stora händelsen på linje 17 varit att Björkhagens plattform har renoverats under drygt två månaders tid, men idag var det något arbete som pågick söder om Kärrtorp varför en mängd turer fick invänta mötande tåg där och sedan gå över på motspår resten av vägen ner till Skarpnäck. Det började med tur 61 och fortsatte sedan i nästan två timmar. Eftersom vändtiden på helgerna för sjutton bara är fyra minuter innebar allt detta väntande att flera tåg blev sena. Praktiskt taget vartannat tåg fick vändas upp i Alvik på grund av mindre förseningar och på grund av att flera sjuttonturer åkte strax efter varandra, vilket hade gjort att det hade blivit fullt i Åkeshov annars. Vilket i sin tura hade lett till fler förseningar… Nåväl. När tur 60 rullade mot Kärrtorp förkunnade TLC att medspåret åter var tillgängligt och trafiken på sjutton började flyta bra igen.

Tur 54 behövde få hjälp av ordningsvakter med en man som trakasserade trafikanter. Tyvärr befann sig 54:an för långt söderut och TLC meddelade att vakter skulle komma norrut. Men mannen gick såklart av i Farsta. Tur 55 fick tågbyte på grund av något vagnfel, föraren skulle ställa in destination Vällingby istället för Alvik, vilket ändrades till att bli tågtömning i Alvik och transport till Vällingbys mellanspår där föraren gick igenom tåget innan det rullade ner i depån.

På andra sidan staden hände det saker på linje sjutton igen. Tur 67 fick nödbromshandtag draget i Kärrtorp söderut och var tvungen att gå bak för att återställa. När föraren några minuter senare kom tillbaka till hytten rapporterade han att de hade dragit handtag i alla tre vagnarna. För oss förare och TLC betyder det ‘aha -klotterfjantar’, varpå tåget lades in till plattform ett i Skarpnäck. Mycket riktigt; 67:an hade blivit målad och destinationen blev nu Gullmarsplan istället för Åkeshov. Turen vände på bryggan och åkte i transport in i Högdalsdepån, där sedan ett nytt tåg hämtades ut. Eftersom en sjutton saknades ute på banan fick efterföljande tåg en trevlig lucka på fem-sju minuter till närmsta tåg framför och därmed mycket folk att hålla reda på. (Både norr- och söderut då 67:ans nya vagnsset vändes i Gullmarsplan för att gå i trafik mot Skarpnäck.)

Snart undrade tur 82 i Svedmyra om det var känt att norrgående nitton var målad. Det var inte känt och TLC ropade på tur 79, som fick ta del av detta samt veta att tåget skulle läggas in på plattform ett i Hässelby strand så att skadan kunde inspekteras. 82:an tillade att det var två-tre målningar (ca. sju meters längd på klottret sammanlagt) och genast började man planera ett tågbyte. Föraren på tur 77 meddelade att han kunde ställa upp eftersom han ändå skulle köra in i depån och i Högdalen söderut blev bytet av.

Kvällens mest udda anrop kom förmodligen från tur 64, som sade att hon hade en ‘jättestor grönsak’ i hytten. Hon undrade vad som skulle göras med den. TLC visste ingenting och sade åt henne att slänga den i första bästa papperskorg. Om gigantiska morötter plötsligt attackerar Ringen Centrum vet ni var de kommer från… 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s