En papperskorg i lågor

Dagen var seg och allmänt jobbig. Inte i arbetsbörda mätt, utan mest för att trafikanterna var riktigt tjuriga och därmed stundvis elaka. Mörker finns enligt populära teorier i varje människa, men just att missa tåget är uppenbarligen det ultimata kranvridet som får smädelserna att flöda obehindrat. Att planera sitt eget åkande finns inte ens på kartan, egoistiska tidsoptimister som inte hinner hindra dörrarna några minuter brukar allmänt säga valfri elakhet om föraren och sedan förkunna att de är djupt kränkta. Nåväl. VH blev i vilket fall förolämpad vid dörrstängning flera gånger denna dag och började framåt kvällen så smått fråga sig huruvida någon illvillig fuling hade förgiftat stadens vattenreserv. Nog nu om personligt tjafs och över till den obligatoriska dagrapporten.

Tur 34 ropade in att ett norrgående tåg var fullklottrat med tags. TLC hojtade på tur 22 och bad föraren att kontrollera klottrats omfattning i Åkeshov. Det var stora tags över V1:an, vilket betydde att ett tågbyte ordnades med tur 72 när tågen stannade söderut vid Gullmarsplan. Nya 72:an åkte därför inte till sin egentliga destination Farsta strand utan gick i trafik till Högdalen, för att sedan rulla vidare in i hallen. Att tur 74 och 75 ställdes in (på grund av sprickor i dörrbladen enligt en kollega) gjorde att det blev litet trängre genom stan för trafikanterna. Vid Fridhemsplan hade det uppstått en läcka i tunneltaket, förmodligen i skarven mellan gamla och nya tunnelbitarna, vilket gjorde att det forsade in vatten där. Förarna rapporterade felet och personal kom till platsen för att inspektera det inom någon timma. Det tycktes inte vara något alltför allvarligt eftersom läckan avtagit/försvann senare på dagen.

Två spårbeträden ropades in under dagen, båda var katter som befann sig på linje nitton. Den första katten ropades in mellan Sockenplan och Enskede gård, den andra sprang runt mellan Stureby och Svedmyra. Kanske var det till och med samma kisse? Mer hände på nitton; en tur ropade in att hon hade släppt av tre praktfyllor i Enskede gård som raglade ut och blev still mitt på plattformen. Allmänna varningar kom från TLC om att tågen skulle ta det försiktigt, någon av dessa tre skulle kanske råka hamna på spåret. Men de verkade ha lämnat stationen relativt snabbt och istället ropade TLC någon timma eller två senare att tur 34, 36 och 35 skulle ta det mycket försiktigt i Högdalen eftersom man hade fått rapporter om att någon där eventuellt tänkte göra något dumt. Polisen var på väg dit för att ta itu med situationen, som reddes ut praktiskt taget redan vid deras ankomst.

En tur (79 eller 49) felanmälde sin snabbstart; ett antal gånger hade det vid starttrycket åkt ett par decimeter och sedan tvärstannat trots att föraren hade satt foten på säkerhetsgreppet. Underligt, tyckte TLC och noterade detta. Framåt kvällen ropade tur 39 med en V1:a som var en ordentlig slirvagn och halkade varenda gång snabbstarten trycktes. Föraren ville ha tågbyte och efter en snabb överblick meddelade TLC att det blev tågbyte med den hemvändande tur 78 i Vällingby norrut. Kvällens drama blev inte ett vagnfel, utan tur 6 anrop rörande en papperskorgsbrand på stn Skogskyrkogården. Föraren undrade om han eller spärrvakten skulle släcka och TLC sade att han fick bestämma själv. En stund senare var elden släckt och resten av släckaren skulle tömmas på spåret för att förhindra att den självutlöstes och sprutade pulver i hytten. Då ropade sexan igen; nu hade en ny brand brutit ut, men i biljetthallen! Spärrvakten ryckte ut med släckare och södra bilen landade för att hjälpa till om det behövdes. Det hade luktat bränt på flera stationer under dagen, bland annat i Alvik och även under förra veckan förekom brandlukt (främst från papper) på flera stationer. Förhoppningsvis blir det dock ingen vardagsmat.

Annonser

One response to “En papperskorg i lågor

  1. Sabla pyromaner, tur att det bara var en papperskorg och inte flertalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s