Slagfält och fylleslag

Den usla strömförsörjningen fortsätter ute i västerort; alla bortfall av linjespänning, etcetera har med elrenoveringen på sträckan att göra. De håller på och mekar med elskåp, kabel och likriktarstationer till vansinne där. Det behövs säkerligen och under tiden kommer tågen plötsligt inte vilja dra eller få tuppjuck så pass att det enda som hjälper är att slå ifrån.

Ordningsproblem är ett passande ord att beskriva dagen med. Först hade gröna linjen det struligt i Sandsborg och ett par timmar senare slogs några för fullt på röda linjen, varpå varenda ordningsvakt kallades in för att få styr på röran. Detta innebar att vakter var smått omöjliga att få tag på och de allehanda turer som ropat om praktfyllor, sovande/icke sovande, fick vänta tills slagsmålet på bana 2 var omhändertaget. Precis innan vakterna återigen begav sig till andra delar av tuben än bara tvåan meddelade tur 5 i Farsta strand att en kille nyss hade varit nere på spåret. TLC varnade nästa tåg och menade att föraren skulle ta det försiktigt för säkerhets skull, utifall att spårbeträdaren hoppade ner en andra gång. Femman fyllde i att någon kanske borde kolla upp killen, eller grabben, som var 13-15 år och var i sällskap med en missbrukare. Det kunde vara en förälder, men även en langare.

TLC ringde Trygg-C och sedan rapporterades femhundratolv fyllor in från olika delar av banan, vilket resulterade i att de stackars vakterna rände än hit än dit under eftermiddagen. En tur de inte hann till var tur 8, som hade ropat om en sovande fylla i V2 och skulle få hjälp på väg norrut. En rådig trafikant ringde efter ambulans vilket innebar att åttan snällt fick stå i Tallkrogen och vänta där medan TLC började planera hur man skulle köra runt tåget under tiden. Räddningsinsatsen tog dock inte så lång tid, utan drygt tio minuter senare gick det bra att köra vidare. Förhoppningsvis hade mannen vaknat till och fått en flaska vatten eller något för att återställa sig lite. Senare på kvällen skulle Tallkrogen återigen bli omnämnt över radion, när några snorungar tyckte det var skitkul att blända föraren på tur 2 med grön laser. Även nästa tåg terroriserade de, men den föraren hade vis av varningen dragit ner solskyddet ordentligt.

VH slapp det mesta vad gäller ordningsproblem, men några grabbar som tryckte igång nödtalenheten för att beställa pizza och låtsas sälja droger förgyllde kvällen. Särskilt när det slumpade sig som så att en vaktpatrull klev ombord just genom det dörrpar slynglarna stod vid. Det var mycket roande att följa uppläxningen över nödanropet eftersom de just hade tryckt igång det på nytt. Grabbarna, med kamphundsaccessoar, lommade surt av stationen efter, sparkade på en ölburk och pekade finger åt föraren. En kvart senare höll en dyngrak lirare upp dörrarna en hel minut medan hans kompisar försökte förklara att det var tåget på andra sidan plattformen som var det de skulle åka med…

Ack, allhelgona! Denna helg som är en anspråkslös sådan kretsandes kring alla helgons dag vilken firas till åminnelse av de döda. Ett tillfälle att minnas sina nära och kära, åka ut i den mörkruskiga höstkvällen och tända ett ljus på graven, för att där reflektera och kanske tyst i samspråk med familjen tala om svunna glada tider då den döde målade deras vardag i sprakande färger medelst enbart sin närvaro. En respektens högtid, helt enkelt. Halloween började vi så smått fira i Sverige ivrigt påhejade av kommersiella krafter under nittiotalet och då gärna på allhelgonaafton, för att dela upp de två dagarnas agendor än tydligare. Hur firar man Halloween enligt svensk modell då? -Genom att supa skallen av sig, såklart! Det märks inte minst i tuben; vinglande tjejer och killar pissar ogenerat öppet på plattformarna, eller spyr upp middag samt drinkar, fastnar i dörrpar, nödöppnar dörrar/drar nödbromshandtag, somnar över tre-fyra säten för att sedan bli avplockade av vakter… och så vidare. En kollega menade torrt att man lika gärna kunde plasta in plattformarna under Halloween, Lucia och första veckan i juni för att underlätta städarnas arbete. Nästa morgon rullar man ihop plasten och slänger den. VH vet inte hur det skulle fungera praktiskt, men det är alltid bra att ha visioner och därmed applåderar vi kollegans initiativ.

Annonser

Ett svar till “Slagfält och fylleslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s