En icke-uniform bloggpost

Uniformsreglerna kom med posten igår. Eller ‘beklädnadsbestämmelserna’ som de så fint kallas, eftersom längre namn på saker inger mer respekt. Vi får i det hemskickade dokumentet veta att informationen kommer att uppdateras kontinuerligt på det kommande intranätet Tubnet samt vad som är okej eller inte för medarbetarna att bära. Den som bär en MTR-uniform uppmanas att uppträda trevligt och korrekt för att främja företagets image. Även om VH är helt införstådd med att vi alla blir representanter för MTR i och med uniformen, vet hon att det inte är så himla lätt att vara trevlig alla gånger mot trafikanter. Särskilt inte om de precis har missat tåget och skriker individspecifika okvädingsord efter en. Att vara korrekt brukar oftast misstolkas som otrevligt eller nedlåtande om man försöker le vänligt under samtalet. Det vore iofs rätt häftigt om man genom att dra på sig MTR-uniformen plötsligt blir rena servicedemonen. Vi får se om kläderna har den effekten nu på måndag. Säg till om ni känner er mildare och mer serviceinriktade.

Vi får även se hur uniformstilldelningen har gjorts, dvs. strikt efter könstillhörighet. Extra lustigt är det att se hur maskuliniteten värnas om -det står specifikt att kjol och sjal inte får bäras av män, utan enbart av kvinnor. I formuleringen ‘vi ser gärna att personalen till skjorta/blus bär uniformsslips alternativt uniformsscarf’ finns tillägget att scarfen är till för kvinnorna. VH känner på rak arm till en tio-femton kvinnor som hellre bär slips än scarf och två män som hellre bär scarf eftersom de får strypkänsla av slips. Längre fram i dokumentet tydliggörs det än mer att ‘plagg som är avsedda att bäras av kvinnor (t ex kjol) får inte bäras av män’ samt att slips är ‘valfritt att bära’ och att scarf ‘är valfritt att bära, får dock inte bäras av män’. VH misstänker att man inte har funderat över på hur många sätt en scarf kan bäras. Som en mindre halsduk, till exempel.

Nu till allmän reflektion: Tänk om en man av någon anledning behöver dambyxor? Då väcks givetvis frågan ‘och hur blir det för damer som vill ha herrbyxor’? Vi beställer byxor efter den passform vi har, om en person sedan är kurvigare om höften som man eller rakare som kvinna ska detta inte exkludera en från att få fungerande byxor. VH hoppas att det ordnas upp till en andra beställningsfas/tilldelningen och att det då går bra att beställa de plagg man som anställd behöver utan att efteråt behöva ägna längre tid åt att byta ett antal plagg. Ett par kollegor har muttrat om diskriminering och en konfronterade kundtjänsten på klädföretaget med frågan ‘men tänk om jag är transsexuell, då?’ när hon ville beställa herrbyxor, vilket tydligen gjorde att telefonisten tystnade, kallsvettades och fick fram ett tafatt ‘men, men, eeeeh’ med alla anti-diskrimineringslagar i bakhuvudet… Nu jäklades kollegan med telefonisten, men det var för att få fram en intressant poäng.

Nåväl. Vidare lär vi oss att mörka strumpor rekommenderas ska bäras till byxor och att kvinnor ska bära hudfärgade nylonstrumpor utan mönster eller märken vid bärande av uniformskjol. Till uniformen ska mörka skor med täckt tå och häl bäras, gympadojjor och högklackat är ej tillåtet men enfärgade fritidsskor utan mönster eller märken får bäras. Uhm… högklackat är förståeligt, men gympadojjor och fritidssko är nästan samma sak och stört omöjliga att få tag på utan något slags mönster eller märke. Tilldelningen av (neutrala?) skor sker först i April 2010.

Nyheten med namn/befattningsbrickan får vi även veta mer om; det är obligatoriskt fr.o.m. den 1:a januari att bära en bricka med befattning eller förnamn på till uniformen. Det roliga är att arbetstagaren själv kan välja att ett annat förnamn trycks på namnskylten, dock krävs godkännande från närmaste chef. VH vill heta Lars-Gunnar, men anar litet smått att det inte lär gå i god jord. 😉 Nej, istället kommer det såklart att bli befattningen som träs i brickhållaren på skjortans vänstra sida. Om någon klagar på service kräver de ofta att få ens namn och en bricka med detta på häller bensin på elden. VH har haft tillräckligt många serviceyrken för att ha sett kassörskor sitta och stressgråta i fikarummet så orden hoppar när de ska beskriva det hemska kundmötet de nyss utsatts för. Många gånger har cheferna, om namnet lämnats ut, sagt åt de anställda att infinna sig i kassan/på kontoret en viss tid för att personligen be om ursäkt till en kund som i många fall var den som gjorde/hade fel i första taget. Namnbrickor är av ondo. Det fungerar i vissa sammanhang och länder men inte i ett så färskt serviceland som Sverige är, där kunderna mest tycks tro att service går ut på att klaga/ösa skit över en anställd för att efteråt få kråset smörjt av en annan anställd. Cynisk, much? Nej, bara arbetserfaren.

Bitterfittan i teamet konstaterar; uniformen är bra. Reglerna sämre. VH hoppas optimistiskt på att de tolkas med gott svängrum.

Tillägg eftersom Daniel undrade om vi har läst de gamla uniformsreglerna -ja, det har vi och vi vet att de i stort sett ser likadana ut. Några detaljer har bytts ut och småsaker har förtydligats. Men det är alltid kul att gnälla. ;-P

Annonser

15 svar till “En icke-uniform bloggpost

 1. Undrar om man får fålla upp byxbenen, för vika får man strängt inte göra. Jag är lite av det korta slaget.

 2. Jag skulle tro att de menar uppvikande för att kyla ned anklar och vader under somrarna. Det är ju inte alltid fullt så hett. 😉 Att vika upp för att inte trampa på eländet måste ju bara vara okej, hoppas jag!

 3. Jag kommer att ha Doc Martens upp till knäna och blommiga strumpor. Skorna är svarta och strumporna syns inte så…..Naturligtvis har jag kjol.

 4. Jag föreslår att ”lilla mosmenyn” stoppar in byxbenen i de till uniformen rekommenderade mörka strumporna.
  Om kjolen är för lång bärs den innanför de hudfärgade nylonstrumporna utan mönster eller märken.

  …eller blev den också fel nu?

  😉

  Kan vi inte f.ö. starta en religion som påbjuder bärande av uniformsmössa med skärm? Gärna med ett fint metallmärke framtill?
  Eller båtmössa!
  🙂

 5. Innebär detta att mina svarta Adidasskor med vita stripes måste kasséras?

 6. På min förra arbetsplats (som bussförare) ville Västtrafik att vi skulle bära en bricka med inte bara namn, utan också personnummer! Dom tog en del av sitt förnuft till fånga efter klagomål, så det blev bara aktuellt med namn, för- och efternamn. Jag hade aldrig på mig min. På mitt nuvarande jobb har jag en bricka som det står ”Lokförare” på. Det räcker gott och väl.

  • Personnummer??? Herregud, vad tänkte de med? En bricka med förnamn är bara det tillräckligt utlämnande. Tycker som du att befattningen räcker.

 7. pl: Nerstoppade i strumporna är det jag har nu, men i somras kommenterade min enc att det såg fult ut. Men jag kör vidare på det!

  Daniel: Tydligen, jag tycker det är galenskap, om de inte vill att vi ska ha sneakers etc..varför kan vi då inte få skor nu!

  • Värdar och YTL kommer tydligen att få skor nu, iallafall. Håller med om att vi borde ha fått skorna redan nu, då det blir svårt att hitta bra skor som man både trivs i och som motsvarar beklädnadsbestämmelsernas villkor. Det borde iofs gå att köpa kostym-/låga dräktskor eller seglardojjor?

 8. Jag som tycker att det är så snyggt med högklackat, ja ja.

 9. Men jag vill ju få lov att ha kjol (och scarf)! Sedan det där med gymnastikskor, brukar inte gymnaster fnatta runt i sock-i-plastliknande saker? Det är ju i så fall lätt att undvika. Och när blir en fritidssko av typen sneakers en gymnastiksko, först när den används vid gymnastiserande? Tycker det känns väldigt öppet för tolkning, så hittar jag mörka/svarta sneakers kör jag på det, eller i. Vad för typ av andra skor finns det att köpa nu för tiden, eller menar de på allvar att en skall ha på sig ”finskor” av läder? Att spring i makadamen i, att stampa på kopplet i, att sparka på trafikanter i? Eller är det doc martens som gäller, vilket någon föreslog. Nåja i värsta fall får det väl bli gummistövlar, hmm… eller varför inte ridstövlar, fast då måste en ”figursy” byxorna lite, kanske med röda revärer och så då den där religiösa skärmmössan…. oh well blir nog bra det där….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s