När snöstormen kom

Vintern tog återigen ett järngrepp om Stockholm när det på onsdagen helt enligt SMHI:s spådomar rådde snöstorm ute. Dagen efter var mångt och mycket översnöat, varpå tur 59 ropade tidigt på morgonen om att tåget knappt gick att köra upp för backen till Hammarbyhöjden norrut. Det var snö och is på strömskenan, tåget fick inte tillräckligt mycket ström helt enkelt. TLC undrade om det gick framåt och fick svaret att jodå, det gjorde det. Men väldigt långsamt. Någon timma senare ropade tur 25 från samma backe och den här gången fastnade tåget på linjen. TB/YTL kom till platsen och det fanns ingen annan råd än att köra tillbaka till Björkhagens station. För färd vidare norrut var man tvungen att bryta HS, annars hade det inte gått att besegra backen. Eftersom det brutits måste HS plombas om, dessutom verkade det vara något mer strul med 25:an eftersom den sedan gick i transport som trasa in i depån. Även mellan Rågsved och Hagsätra var det dåligt med ström, men där var det ingen som fastnade.

Torsdagen fortsatte i samma anda, men banans växlar tog då på sig huvudrollen när de en efter en på kritiska punkter bestämde sig för att sluta fungera. Åkeshov fick växelfel, likaså Vällingby, Högdalen och Alvik. Dessa var dock kortvariga, i Skärmarbrink verkade det vara två växlar som krånglade och TB med flera ryckte ut för att skotta samt sopa växel. Tågen på arton fick vänta i omgångar för att sedan passera signal i stopp, ge akt på växlars läge samt YTL:s handsignaler. Som grädde på moset när trafiken var som bäst igång fick tur 3 problem med det mesta vid T-Centralen på väg norrut. Det gick inte att öppna dörrarna och några fula felkoder stirrade hånfullt föraren i ansiktet. Tågen stoppades bakom och återigen ryckte befäl ut för att hjälpa till. I samma veva som befälet kom fram lyckades föraren öppna dörrarna från annan vagn och tåget kördes sedan undan.

På det stora hela fungerade dock trafiken bra, vilket den brukar göra när det snöar. Värre var det för pendeltågen och framförallt bussarna. SL hade i både gratistidningar och på nätet uppmanat folk att hålla sig till den spårbundna trafiken (och särskilt tunnelbanan) i den mån det var möjligt, varför det var mer folk än vanligt som stod på plattformarna och väntade. När belastningen ökar blir det gärna någon minut eller tres försening hit och dit men utöver det verkade de flesta turer rulla som de skulle.

Fredagen var lika vit och kall som torsdagen. MH hade turen att få varma hytter och slappade slött i dem.

Annonser

Ett svar till “När snöstormen kom

  1. Visst är det vackert med snö och ingen gillar väl slask men kommer det mer snö nu, vilket det ska göra, vet jag inte vad jag gör. Antagligen måste jag väl skotta men det finns en liten risk att jag bygger en igglo och bosätter mig i den. Jag gillar verkligen inte när snön smälter och det blir slaskigt över allt men nu får snön gärna försvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s