Våroffer, eller det lilla påskstoppet

Under helgen har enkelspårstrafiklösningen utan enkelspår bedrivits på praktiskt taget samma sätt som under fredagen. Artontågen har vänts på Hötorgsbryggan nästan lika mycket som på plattform två, Rådmansgatan. Det har varit outsägligt lugnt många och långa stunder, men idag började folk komma tillbaka från påskfirandet och därför kunde det tidvis vara en hel del resenärer på plattformarna i innerstan. Nu ville det sig dessvärre så illa att tur 82 kapsejsade i Skanstull och helt plötsligt bildades en tågkö/propp bakom, medan föraren omaktiverade tåget för att försöka få det att dra igen. 56:an fick vänta i Gullmarsplan under tiden. TLC hojtade efter både montör Holm och trafikbefäl, radiobilen lade gasen i botten och styrde mot Skanstull, men sedan Medborgarplatsen eftersom 82:an lyckades rulla exakt en station innan den klappade ihop igen. Tanken var att vända trasan i Slussen och ta hem den till depån, men strax meddelade föraren att han började tappa vagnar på IDU:ns vagnsbild och till sist visade den att han bara hade en vagn kvar. Det blev totalstopp i trafiken och TLC beordrade ut två tåg på motspår förbi trasan, samtidigt vände de en södergående linje nitton för att få igång trafiken norrut snabbt.

När TB, YTL, montör och fan och hans moster hade kommit till Medis påbörjades ett delningsarbete. Tågets vagnar kopplades isär och syftet var att köra undan trasans bitar så fort det bara gick då det var kö in mot stan från Hammarbyhöjden respektive Globen. Då det stod klart att sjuttontågen började skockas kring Skärmarbrink ropade en TL på högvarv att tur 61 skulle tömma tåget där och ‘vända på Anita Ekberg’. En kort stund senare förtydligades detta med ‘bryggan Skärmarbrink’, men föraren hade uppfattat det första och var redan i full gång att rulla bort från stationen. Nästa sjutton slussades till  SKB och gick samma öde till mötes. Linje arton fick plocka med sig trafikanterna till Gullmarsplan, för att där hänvisa dem till norrgående linje nitton. Sedan vändes arton på bryggan Gullmarsplan för att gå söderut.

Föraren på trasan hälsade att tåget var färdigdelat och redo att köras undan, vilket sedan skedde efter att de två motspårstågen hade gått över på rätt spår igen. 82:an vändes på bryggan Hötorget, vilket gjorde det knepigt för linje arton att komma fram till Rådmansgatan (det gick inte alls, med andra ord) men inom kort tömdes bryggan och trasan gick i transport till depån. Fler transporter blev det, eftersom ett par tåg hade hamnat rejält fel. Den nitton som tidigare hade vänts för att gå norrut, fick under körningen söderut veta att turen skulle tas ur trafik vid Gullmarsplan, vända på Pollak och gå i transport norrut för att gå i rätt tid från Alvik. Tur 83 tycktes ha försvunnit ett tag, eftersom den under TLC:s omtågningsvända temporärt blev en 82:a mellan Alvik och Gullmarsplan. Men det löste sig när föraren kunde köra från Guppet som en 83:a igen. Linje arton gick i tid efter sin omturning, likaså linje 17. Men frågan är om den arma föraren på tur 63, som körde vidare utan att ha fått avlösning, har kommit av sitt tåg ännu? -Det blev som vanligt lite avlösningsstrul, med andra ord. Stoppet tog tio minuter, men röran efteråt tog uppåt två timmar att reda ut för TX, TLC och förarna.

Dagens anrop:
Förare: Finns det några vakter eller så i stan? Jag har två gubbar som sitter i min V1:a och klipper varandra. Det är hår överallt.

Annonser

4 svar till “Våroffer, eller det lilla påskstoppet

  1. Vad i herrans namn, jag har haft två alagare som agerade frisörer på varandra i min V1:a förra månaden, de klippte både skäg och frisyr. Har de satt i system att agera barberare ombord på tågen nu?

  2. Kan det ha varit därför det låg hårtussar över hela plattformen vid Hötorget norra?

  3. Men vi fick bort trasan:-)

  4. Ja, tåget tömdes i Hötorget så gubbarna fortsatte väl att klippa varandra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s