En mörk aprilvecka

Det har på många sätt varit en mörk vecka i tuben. Påskens fina väder blev ett dygn snö, följt av lite mulet och grått under resten av veckan. Solen tittade fram emellanåt och de stunderna längtade man verkligen efter den vår som har varit på väg i flera veckor. Efter påskens begränsade trafik rullade tågen ut som vanligt på tisdagsmorgonen och rusningens myller av människor på gång vällde ut över plattformar, in i tågen och upp i rulltrapporna mot den sista promenaden till skolan eller arbetsplatsen.

I slutet av rusningen kom det där radioanropet ingen i arbetskåren vill höra: ‘tur x i Farsta, Person Under Tåg’. Hela beredskapen drog igång; räddningstjänsten fick larmet, radiobilarna ryckte ut till platsen för att omhänderta föraren, stationen utrymdes, sträckan gjordes spänningslös och bussar kallades in för att ersätta trafiken mellan Farsta strand-Gubbängen. Tåget bakom, som ankom Farsta strand, blev stående där under räddningsarbetet och utöver föraren på olyckståget fanns det även personal från område station på plattformen. Det var således flera som fick omhändertas av befälet. En timma senare rullade trafiken igång igen. Som alltid när det gäller PUT, sprider sig informationen om olyckan snabbt bland kollegorna. Om det var framförhopp eller ej, vem det var som körde och liknande. Vid olyckor arbetar vi andra vidare, mycket medvetna om att vem som helst av oss kan råka ut för det. Enda sättet att hindra olyckorna är att ta bort möjligheten att komma ned på spåret. Hoppas att SL glasar in stationerna någon gång.

På torsdagsförmiddagen stoppades trafiken efter en olycka på Södra station, vilket innebar inställd trafik mellan Stockholms central och Älvsjö. Under eftermiddagen kom nästa tillbud, när en banarbetare blev påkörd på röda linjen. Arbete hade försiggått på bana 2 i tunneln mellan Zinkensdamm och Mariatorget, enligt SL:s pressjour, via SvD, hade tre arbetare befunnit sig där. Trafiken stängdes av mellan Zinkensdamm och Stadion under  flera timmar, eftersom en teknisk utredning gjordes på plats. Under tiden för stoppet blev dessutom en man på Centralstation skadad av ett inkommande pendeltåg eftersom han stod för nära perrongkanten. Han fördes omgående till sjukhus.

Gode gud. Snälla, låt nästa vecka vara lugn och fin. Låt våra kollektivtrafikkollegor slippa tillbud, låt våra resenärer (som inte har tillgång till den backup vi har) slippa se dem hända. Amen.

Annonser

3 svar till “En mörk aprilvecka

  1. En mörk vecka indeed.

    Fy för den lede.
    Det räcker med olyckor på bana två nu.

    Lite sol och glada besked är hett eftertraktade.

  2. Håller med, bana 2 har fått vara med om alldeles för mycket. Mina tankar går ut till både förarna och anhöriga till de förolyckade.

  3. Och inte att förglömma långfredagens put i tunneln mot aspudden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s