Veckans video

SEKO  har uttalat sig angående det tunnelbanekaos vi anställda har fått leva med nu under flera månader. Tyvärr finns länken på TV4:s nyhetskanal och går inte att importera till bloggen. Mycket av det som sägs i klippet är idag rena sanningar i mässen och ute på banan. Kollegorna är, i likhet med MH oroliga över i vilken riktning företaget är på väg med omorganisationer och dåliga förhandlingsresultat.

Det mest aktuella att skriva om på en arbetsblogg är självklart hur det är på jobbet, men då allmäntillståndet på arbetsplatsen i nuläget genomsyras av hur företaget styr den, är det svårt att sätta sig vid datorn och bekymmersfritt knattra på tangentbordet. Vi kan rapportera att följande saker har diskuterats ordentligt i mässen under de senaste månaderna:

 1. Att MTR väljer att i sin omorganisation göra sig kvitt PLE, den enda arbetsledande instans som verkligen känner förarna, är tungt.
 2. Att de tillsammans med två mindre fackföreningar i tuben har förhandlat fram en förut avskaffad, samt massivt impopulär, arbetsform är en mycket allvarlig försämring av arbetsvillkoren. Delade tjänster, tjänster med 13 timmars arbetstid/jour är det som har fått klartecken som ett resultat -detta har kritiserats hårt av både SAC och SEKO.
 3. Att omorganisationen genomförs utan att det först finns en fullt ut fungerande huvudorganisation är alarmerande.
 4. Rekryteringar sägs göras numera av bemanningsföretag, den forna interna rekryteringsgruppen existerar inte längre. Därmed försvinner viktig yrkesexpertis.
 5. Många frågar sig i allmänhet vad företaget håller på med. Samtidigt som de tidigare relativt goda arbetsvillkoren nu urvattnas, börjar flertalet kollegor fundera på att söka sig bort från yrket till andra branscher.

Framförallt är det rädslan för framtiden som tär på oss, förare som spärrisar. Vi är stolta över vårt arbete, vi tar jobbet med att driva stockholms kollektivtrafik på fullaste allvar. Många beskriver dock att de går till jobbet med en stor orosklump i magen. Man vet aldrig hur länge man kommer att få jobba, hur mycket övertid det blir eller hur dåliga tjänsterna blir i höst. Det enda vi med säkerhet ser är att stormens tunga, mörka moln hotfullt skockas vid horisonten över tuben och att de kommer snart. Men vi vet inte när.

Annonser

7 svar till “Veckans video

 1. Jag är ledsen att höra att ni har det så pass dåligt i tuben nuförtiden.

  Samtidigt, mitt i all bedrövelse, är jag glad att bloggen lever.

  Med varma hälsningar
  Tim

 2. Jag hann nästan med ett helt arbetsliv innan jag blev tutf. På 70-talet fick man sin lön i kontanter i ett brunt papperskuvert. Man bockade och tog sin förman i hand och med sänkt blick sa man tack för att få sin intjänade lön.

  Det har gått framåt sedan dess. Sedan kom MBL, personalutveckling, ergonomi och en hel del annat. På 90-talet avskaffade de flesta företag alla mellanchefer, för att få en snabbare och direktare kommunikations- och beslutskedja.

  I början av 2000-talet insåg alla att information är viktigast av allt. All information är bättre än tystnad. Tystnad skapar spekulationer och rykten, som i sin tur skapar oro vilket leder till vantrivsel och större omsättning av personal och högre sjukfrånvaro. Nu har jag hamnat hos företaget som vill backa bandet 40 år tillbaka. Jag orkar faktiskt inte göra den resan en gång till.

 3. Jobbar som spärris sedan 1,5 år tillbaka.Det blir bara värre och värre,kollegor börjar bli bittra,förbannade,sjukskriver sig,oroade m.m ja listan kan göras lång. Vi är flera hundra,ja tusen som sitter och inväntar den riktiga smällen,för den kommer att komma,den är på väg,sakta sakta men EXTREMT säkert och det hetaste samtalsämnet avlösare imellan är:Vad i h-vete håller dom på med och hur ska detta sluta?!

 4. SPX som sökte till tutf, visste nästan på förhand hur det skulle gå då jag såg att det var ett bemmaningsföretag som hade hand om rekryteringen. OCH ja, tyvärr ansökan blev nedslagen.
  Funderar på att söka mig till annat nu vet inte om det fortfarande blir inom företaget eller annat yrke rent av..jag är inte ensam om det här bland spärrisarna. De flesta skakar på huvudet och förstår inte hur det här kan försigå..

 5. Hej till alla som läser denna blogg. Några vet att jag skrivit lite grand de senaste 2 åren, och jag tänkte bara säga kort att nu, tillsammans med fler än 30 kollegor, beslutade jag att säga upp mig och starta eget istället. Jag pekar gärna fingret åt de värdelösa chefer som mtr behöll från veolia, och de hjärnlösa robotar de anställde utifrån bara för att göra livet surt för de som arbetar inom tub’en. mtr’s VD var mycket väl införstådd att det som mtr lovade i upphandlingen var totalt omöjligt att uppnå. Som i andra bolag jag arbetat har vd’n valt att ljuga för sitt egna bolag och huvudmannen för att, efter en vunnen entreprenad, sticka till ett bättre/annat jobb långt innan resultaten som lovades i upphandlingen behöver uppnås. Om det fungerade som det borde skulle chetkovich inte få sluta förren efter nov 2011 då allt hon lovat skall vara infriat. Då kan jag garantera att swedavia och alla andra som söker vd skulle INTE se åt hennes håll. (Va hon som förstörde stockholms tunnelbana? nej hon vill vi fan inte ha som vd här) istället för som nu… (oj! hon som gav mtr kontraktet, hon måste ju vara jätte duktig)…. BULLSHIT.

  Jag sörjer för många kollegor som inte förtjänar denna behandling, men påpekar också att det stora fackets aktiva rövslickande har försatt samtliga anställda annu ljupare i mulltoan.

  Som sagt, jag har lämnat tunnelbanan och har sett många lämna in sina avskedsansökningar (mest genom facket då risken att göra något olagligt om man möter en av dessa morallösa ”chefer” är för stor) Jag hoppas att fler vågar säga hejdå och lämna SL att fundera på om de inte satsade på alldeles fel häst i detta lopp.

  Hälsningar,
  TMästar’n / Städare/tidningsplock/kombi/station/förare/ och ”mästare.

 6. Alla kompetenta kollegor på MTR:
  Det finns lediga tjänster på Veolia har jag hört. Veolia blev mycket bättre som arbetsgivare när skiktet med rötägg till chefer försvann över till MTR. Vi trivs riktigt bra och de av er som värdesätter god kamratanda och trevliga kollegor är välkomna tillbaka.

 7. Tunneltågbefälhavare

  MTR saknar kompetent personal och har ärvt Connex/Veolias med hull och hår. Rundgången på personal gör att inkompetensen blir tydlig, ex personalbrist pgra semestertider.
  Plattformsvärdar och stationsservicevärdar, helt obehövlig personal, visar att MTR är mer än ett skämt, MTR har bluffat sig till ett kontrakt med SL. SL som länge misskött sitt uppdrag både när det gäller underhåll av banan, ex L-fällningar mer än 10 år gamla, och framförallt underhåll av vagnparken, i flera fall skrotfärdiga vagnar.
  SL och MTR kan ta varandra i hand!
  När MTR tar bort ple kommer detta bland annat att leda till att förarna inte får sina raster, förare som redan är pressade av en hård arbetsmiljö, – detta kommer i förlängningen att leda till att många slutar så fort det lättar litet på arbetsmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s